Om oss

X-Machines AB tog sommaren 2013 över all tillverkning och försäljning av X97 fasmaskiner från Pullmax AB. Pullmax AB har under lång tid bedrivit tillverkning av bland annat X97 fasmaskiner. X-Machines personal är densamma som arbetat med X97 fasmaskiner i Pullmax AB. Personalen besitter betydande kompetens som byggts upp under en lång rad år i Pullmax-koncernen.

1938

Pullmax grundades redan 1938 som en del av ESAB i Göteborg. Efter en utbrytning startade AB Elektrosvets.

1947

Säljföretaget Pullmax Inc grundades i USA och var redan från början en succé. Det finns ingen motsvarande marknad med fler sålda maskiner.

1959

Namnbyte gjordes från AB Elektrosvets till Pullmax AB. Pullmax logotyp är en symbol för den ursprungliga metallskärningspatentet som används i de tidigaste plåtsaxarna. Sammanlagt 50 000 av dessa maskiner har tillverkats, varav de flesta fortfarande är i bruk än idag.

1960-talet

Pullmax var ett av de första företagen i världen att tillverka NC-maskiner (Numerical Controlled).

1983

Pullmax etablerar ett bolag i Storbritannien som blir ett av Pullmax största marknader.

1991

Karolin Group i norra Sverige Sweden köper upp Pullmax.

1994

KMT-Group grundas och består av Pullmax och tre andra Svenska företag.

1998

Pullmax är en av hörnstenarna tillsammans med Ursviken, Herber och UVA när KMT börsintroducerades.

2004

Pullmax lanserar ett nytt koncept för en stansmaskin med stora möjligheter att forma, bocka och gängning i en och samma process.

2006

Avalon Plus AB förvärvar Pullmax från KMT. Pullmax lanserar en stans / laser kombinationsmaskin.

2008

Pullmax startar ett försäljnings- och serviceföretag i Coventry, Great Britain med namnet Pullmax Ltd.

2011

Pullmax och LVD Group påbörjar ett samarbete för utökat produktsortiment och marknadstäckning i båda företagen. Tillsammans skapar man en av branschens största tillverkare inom utrustning för plåtbearbetning. Produktionsanläggningarna finns i Belgien, Centraleuropa, USA och Kina. Representationen hålls i över 50 länder världen över varav 20 länder med direktförsäljning och serviceorganisationer.

2013

LVD förvärvar samtliga aktier i Pullmax AB. Verksamhet avseende X97 fasmaskin övertas av X-Machines AB. X-Machines AB övertar samtlig kompetens och resurser för tillverkning och marknadsföring av X97 fasmaskin från Pullmax AB.

2014

X-Machines AB flyttar till nya ändamålsenliga lokaler på Backa Bergögata 11. X-Machines AB blir återförsäljare till Costa i Sverige och leverans av den första Costa MD sker till Lesjöfors AB.

2016

X-machines AB blir återförsäljare av NKO:s produktportfölj, som på ett bra sätt kompletterar X-97 avseende avfasning.

2017

X-machines AB blir återförsäljare av LOEWER, som tillverkar tyska slip- och avgradningsmaskiner. Utbudet inkluderar slipmaskiner för avgradning, oxidborttagning, polering m.m.

2022

X-Machines tar över den amerikanska verksamheten Pull-X, Inc. Distributionen fortsätter som tidigare men nu direkt från X-Machines i Sverige.